Duyuru
Asansör ve Etiketleri Hakkında Bilgilendirme
6 Ocak 2021 | 15:10

 

 

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 04.05.2018 tarih ve 30411 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliğinin 11. maddesinde 

"(1) Periyodik kontrol sonuçları kusursuz, hafif kusurlu, kusurlu ve güvensiz olmak üzere dört grupta değerlendirilir. 
(2) Kusursuz olarak tanımlanan asansöre, ilgili idare adına periyodik kontrolü yapan A tipi muayene kuruluşu tarafından yeşil renkli bilgi etiketi iliştirilir. 
(3) Hafif kusurlu olarak tanımlanan asansöre, ilgili idare adına periyodik kontrolü yapan A tipi muayene kuruluşu tarafından mavi renkli bilgi etiketi iliştirilir. 
(4) Kusurlu olarak tanımlanan asansöre, ilgili idare adına periyodik kontrolü yapan A tipi muayene kuruluşu tarafından sarı renkli bilgi etiketi iliştirilir. 
(5) Güvensiz olarak tanımlanan asansöre, ilgili idare adına periyodik kontrolü yapan A tipi muayene kuruluşu tarafından kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilir. 
(6) Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen ve güvensiz olarak tanımlanan asansörün kullanımına bina sorumlusu tarafından izin verilmez. Bu asansörün en fazla altmış gün içerisinde güvenli hale getirilmesi bina sorumlusunca sağlanır. Bu süre sonunda, A tipi muayene kuruluşu tarafından takip kontrolü yapılır. Takip kontrolü neticesinde güvenli hale getirilmediği belirlenen asansör, ilgili idare tarafından ana besleme sisteminden elektriğinin kesilerek mühürlenmesi yoluyla hizmetten men edilir. Söz konusu mühürleme işleminde ilgili idare tarafından EK-2'deki formata uygun tutanak üç nüsha olarak düzenlenir ve birer nüshası A tipi muayene kuruluşu ile bina sorumlusuna iletilir.
(7) Güvensiz olarak tanımlanan asansörün altıncı fıkrada belirtilen süre içerisinde güvenli hale getirilmeden kullandırılmasından doğabilecek can ve mal kaybından bina sorumlusu mesuldür. 
(8) Sarı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansördeki uygunsuzlukların en fazla yüz yirmi gün içerisinde giderilmesi bina sorumlusunca sağlanır. Bu süre sonunda, A tipi muayene kuruluşu tarafından takip kontrolü yapılır. Takip kontrolü neticesinde güvenli hale getirilmediği belirlenen asansör, ilgili idare tarafından ana besleme sisteminden elektriğinin kesilerek mühürlenmesi yoluyla hizmetten men edilir. 
(9) İlgili idare tarafından ana besleme sisteminden elektriğinin kesilerek mühürlenmesi yoluyla hizmetten men edilen asansörün güvenli hale getirilmesine yönelik düzeltme işleminin başlatılabilmesi için bina sorumlusu tarafından ilgili idareye ve işlem sonrası gerekli takip kontrolü için A tipi muayene kuruluşuna başvurulur. İlgili idare bu zaman zarfında asansörün kullandırılmayacağına dair bina sorumlusundan yazılı taahhüt alır ve söz konusu düzeltme işlemi için gerekli izin süreci EK-3'teki formata uygun mühür bozma tutanağı ile başlatılır. Söz konusu mühür bozma tutanağı üç nüsha olarak düzenlenir ve birer nüshası A tipi muayene kuruluşu ile bina sorumlusuna iletilir. Mühür bozma tutanağı bir defaya mahsus düzenlenir ve bu tutanakta öngörülen düzeltme süresi kırk beş işgününden fazla olamaz. Mühür bozma tutanağında belirtilen süre içerisinde asansörün düzeltme işleminin tamamlanabilmesine ilişkin yükümlülükler, bina sorumlusu ile asansör monte eden veya onun yetkili servisi arasında yapılacak sözleşme ile belirlenir. Bu süre zarfında taraflar arasındaki mali sorumluluklar hariç asansörün güvenli hale getirilebilmesine ilişkin sözleşmede belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen taraf sorumlu tutulur ve Bakanlık tarafından idari para cezası uygulanır. 
(10) Mavi renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansörde belirlenen uygunsuzlukların bir sonraki periyodik kontrole kadar giderilmesi bina sorumlusunca sağlanır." şeklinde belirtilmektedir.
Diğer Duyurular

05.08.2024-09.08.2024 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Web Sayfası E-Hizmetler sekmesinde yer alan Guzem E-Sınav https://esinav.gazi.edu.tr/ linkinden mail ve sicil numaralarıyla sınava giren personel sınav sonuçlarını aynı adresten öğrenebilmektedirler.

Mart, Nisan, Mayıs ve Temmuz aylarında İş Sağlığı ve Güvenliği Temel Eğitimlerine (Az Tehlikeli Sınıf) katılmış olup, yukarıda bahsi geçen tarihlerde yıllık izin, rapor, internet bağlantılarında yaşanan aksaklıklar vb. nedenlerle sınavlara katılım sağlayamamış personelin 05.08.2024-09.08.2024 tarihleri arasında 5 gün süreyle, 10:00-23:59 saatleri arasında sınava katılması gerekmektedir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Az Tehlikeli Sınıf Temel Eğitimi konulu "Telafi Eğitimi" İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğümüz tarafından 01-03 Temmuz 2024 tarihleri arasında verilecektir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü tarafından 02.04.2024-25.04.2024 tarihleri arasında düzenlenen İş Sağlığı ve Güvenliği Az Tehlikeli Sınıf Temel Eğitimini tamamlayan katılımcılar için  İSG Temel Eğitimleri (Az Tehlikeli Sınıf ) Sınavı 10.06.2024 - 14.06.2024 tarihleri arasında (5 gün boyunca) saat 10:00-23.59 aralığında gerçekleştirilecektir.

12-27 Haziran ve 04-05 Temmuz 2024 tarihlerinde Üniversitemiz Mutfak Personeline Yönelik "İş Sağlığı ve Güvenliği Az Tehlikeli Sınıf Temel Eğitimi" konulu hizmet içi eğitim programı İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğümüz tarafından verilecektir.

“İlk Yardım Farkındalığı” eğitimi 11 Haziran 2024 Salı günü, 14.00-16.00 saatleri arasında İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğümüzde görev yapan İlk Yardım Eğitimcisi Şirin BİLGİN tarafından Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanlığı A2 Giriş Konferans Salonunda gerçekleştirilecektir.

background image